Kampioen BBQ 2017

BELGISCH KAMPIOEN BBQ 2017

Van nul moeten beginnen

 

THE SMOKEY DEVILS WINNEN BK BARBECUE ONDANKS DIKKE PECH
TOON VERHEIJEN
21 september 2017
BEERSE

Ze zijn nog maar een goed jaar samen aan het BBQ’en, maar The Smokey Devils uit Beerse hebben meteen voor een stunt gezorgd op het Belgische kampioenschap culinaire barbecue. Ze kaapten namelijk de hoofdprijs weg. Nochtans zag het er de ochtend van het BK niet goed uit: al hun voorbereidingen van een dag eerder bleken bevroren.
Vijf gerechten, waarvan vier op basis van wild, vis, varken en rund en één dessert op basis van groenten. Dat was de uitdaging die The Smokey Devils uit Beerse tot een goed einde moesten brengen afgelopen zondag op het Belgische kampioenschap culinaire barbecue. “We hadden zaterdag de nodige voorbereidingen al getroffen en alles in ons koelkastje gestoken”, lacht Guy De Locht.

Plaatselijk marktje

“Totdat we zondagmorgen wakker werden daar in Sint-Niklaas. Blijkbaar was ons koelkastje in de loop van de nacht tilt geslagen. Het gevolg was: alles bevroren en we konden opnieuw beginnen. Gelukkig was er een plaatselijk marktje waar de marktkramers ons uit de nood hebben geholpen. Ja, niet het beste begin.”

De drie leden van The Smokey Devils hebben wel wat ervaring met BBQ, maar het is de eerste keer dat ze met dit team deelnamen aan een kampioenschap. De drie BBQ-helden zijn Guy De Locht, Geert van der Avoort en Giorgo De Francesco. “Inderdaad met drie, terwijl sommige ploegen met tien of meer zijn”, grijnst Guy. “Dat maakt het natuurlijk net nog allemaal dat beetje spannender (lacht).

Die start op zondag was al redelijk hectisch en dan moesten we nog zien dat onze gerechten klaar geraakten.

 

Erkende vereniging

De opdrachten waren duidelijk: een gerechtje met wild (ree), rund (anglais), varken (Griekse soort), vis (bot) en een dessert op basis van groenten. “Uiteindelijk zijn we door een vakjury verkozen tot de winnaar van het kampioenschap. Dat doet ons wel wat. Zeker gezien de tegenslag zondagmorgen én het feit dat we maar met drie zijn. Het zal dus wel lekker geweest zijn.”

Het BK zal niet de laatste wedstrijd geweest zijn waaraan het team deelneemt. De trailer met daarop de speciale rookkamer en een keramische barbecue op houtskool zal nog dikwijls ingezet worden. “Maar we moeten met drie altijd wel vrij zijn en dat is niet altijd vanzelfsprekend” aldus De Locht. “Maar we proberen het wel geregeld te doen. Zulke wedstrijden vragen ook altijd heel wat voorbereiding.” The Smokey Devils is ondertussen ook een erkende culturele vereniging. “Maar we willen de plaatselijke horeca niet te veel in de weg zetten. Al mogen de mensen uiteraard af en toe komen kijken. En proeven natuurlijk.”

Bron: https://www.hln.be/regio/beerse/-van-nul-moeten-beginnen~a4f1e24c/